Over Ylva

Meet Jana en Noélie: twee yoga teachers die hun liefde voor (LYT®-) yoga sinds 2017 met elkaar delen. Samen hebben we meer dan 1500 uur opleidingen rond yoga, anatomie, filosofie en zelfontplooiing op de teller.

Wij zijn Jana en Noélie. Twee introverten die elkaar vonden, elkaar goed aanvullen, die alleen waarschijnlijk nooit een yoga business hadden gestart, met een liefde voor yoga, koffie, vegan eten, dieren en Tom Hiddleston.

Het begin

We hebben elkaar ontmoet op 11 juni 2017 in Brussel tijdens een event voor BE Vegan. We gingen samen een latte halen en dat was het begin van vele gesprekken en koffiedates. We ontdekten dat we beiden ingeschreven waren voor een yoga teacher training in het najaar. Ondanks dat we elkaar 3 keer hadden ontmoet, begonnen we te praten over samen een yoga business op te bouwen. Begin 2019 zetten we onze eerste stappen voor Ylva Yoga.

Yogatraining in Aruba

In het najaar van 2017 ging Noélie een maand naar Aruba voor haar teacher training bij Island Yoga, onder leiding van Rachel Brathen en Lara Heimann. Jana volgde een kortere training in België. Omdat Noélie zo vol lof terugkwam van haar teacher training, besloot Jana zich ook in te schrijven voor dezelfde training een jaar later in het najaar van 2018. Op deze training in Aruba leerden we LYT Yoga® kennen, de yogastijl die wij nu exclusief geven. Later meer daarover!

She Wolf

Ylva komt uit het Zweeds en betekent she wolf. Het symboliseert voor ons een persoon die bewust door het leven gaat. Iemand die beseft hoe krachtig de connectie tussen lichaam, hoofd en ziel is. Iemand die beseft dat werken met het lichaam een zeer krachtige tool is om meer bewustzijn en innerlijke balans te creëren in elk aspect van het leven.

Het eerste retreat

In 2019 organiseerden we ons eerste yoga retreat in de Ardennen. Het retreat was een enorm leuke en krachtige ervaring. Ylva Yoga startte met een knal! We organiseerden nog verschillende retreats (o.a. in Domburg en Kortrijk) en begonnen al onze (bestaande en nieuwe) yogalessen onder de ‘Ylva Yoga’-naam te organiseren.

Lyt yoga

In Aruba leerden we verschillende yogastijlen kennen, waaronder de LYT Method®. Dit is een vorm van yoga ontwikkeld door physical therapist Lara Heimann. LYT Method® is een krachtige vinyasa yogastijl waar alignment en core-connectie op alle gebieden centraal staat. We ervaarden door Lara’s expertise een enorm krachtige shift in onze eigen practice. We waren alle twee overtuigd dat we onze yogastijl gevonden hadden. Lees hier meer over LYT Yoga.

Ylva yoga

Ylva Yoga is een purpose-driven organisatie: alles wat Ylva doet is een weerspiegeling van wie Jana en Noélie zijn. We geven privé- en groepslessen, zowel online als ter plaatse. We organiseren regelmatig nog events zoals workshops en retreats. Overal staat die mind-body-connectie en het creëren van zelfbewustzijn centraal. Tot snel op de mat!

Noélie Lanckneus

Biografie

Noélie vond yoga vele jaren geleden, tijdens een moeilijke periode eind haar twintiger jaren. Ze botste op een muur die haar fysiek en emotioneel een paar interessante jaren heeft opgebracht. Naast de onrust in haar hoofd begon ze lichamelijk ook enorm veel last te krijgen van die stress. Ze ademde heel hoog, had een druk op haar borst, had vaak hoofdpijn en pijn tussen haar schouders.  Ze probeerde verschillende dingen uit, waaronder een yogales. Al snel merkte ze dat haar lichaam heel wat stress meenam en yoga bracht hier wat ruimte in. Yoga begon als noodzakelijk maar groeide al snel tot iets waar ze enorm veel energie uithaalt.

 

In november 2017 trok ze naar Island Yoga in Aruba en deed ze haar RYT 200h Teacher Training bij Rachel Brathen (Yoga Girl®) en Lara Heimann. Deze training heeft heel wat veranderd en was een perfecte combinatie van persoonlijke ontwikkeling en training in alignment/anatomie.

 

Daarna koos ze voor een tweede RYT 200h opleiding, dit keer volledig geleid door Lara Heimann, physical therapist en oprichter van LYT Yoga®. De LYT®-methode is een geavanceerde aanpak van yoga die duurzaam, efficiënt en uitdagend is. Het is een evolutie van yoga die de onevenwichtigheden van de moderne levensstijl aanpakt mentaal, fysiek en spiritueel.

Opleidingen

 • Master of Science (Orthopedagogiek), Universiteit Gent (2006-2011)
 • Island Yoga 200h Yoga Teacher Training, Rachel Brathen & Lara Heimann, Yoga Girl® (2017)
 • LYT Level 1 (200h) Yoga Teacher Training, Lara Heimann, LYT Yoga® (2020)
 • currently enrolled in:
  • Traumatic Stress Studies, Bessel Van der Kolk M.D. (2022)

Jana Broeckx

Biografie

Yoga kwam op Jana’s pad toen ze geen energie meer had voor haar gebruikelijke work-outs in een stressvolle periode. Wat begon als een manier om opnieuw flexibeler te worden, veranderde al snel heel haar leven. Ondanks haar scepticisme leverde yoga ook heel wat mentale voordelen op en al snel rolde Jana iedere dag thuis haar matje uit. Ze ontdekte ook dat haar vooroordeel dat yoga enkel wat stretchen is totaal niet klopt.

 

Dat leidde uiteindelijk tot haar  eerste (korte) yoga teacher training aan het CVO in Hasselt. Daar leerde ze de basisbeginselen van yoga en yogafilosofie. Hoewel ze al snel startte met lesgeven, bleef ze de drang voelen om te blijven bijleren. Ze combineerde haar fulltime job met de yogalessen tot… het allemaal teveel werd.

 

Dat leidde tot een burn-out en depressie in 2018. Tijd om het anders te doen: ze besliste om te stoppen met haar job en nam een paar maanden de tijd om tot rust te komen en te genezen. Later dat jaar in oktober vertrok ze naar haar volgende training die al lang ingepland was in Aruba.

 

Daar volgde ze de Island Yoga RYT 200h Training in Aruba met Rachel Brathen (Yoga Girl®) en Lara Heimann. De training was een perfecte combinatie van self-care, anatomie en yoga-filosofie. Na haar terugkomst besloot ze zich volledig te focussen op haar eigen bedrijf, Florissana: deels vegan cosmeticawebshop, deels IT consultancy voor ethische bedrijven. Samen met Noélie startte ze Ylva Yoga.

 

Yoga is voor haar een tool geweest – en is dat nog steeds – waardoor ze terug connectie met zichzelf vond, bewustzijn leerde creëren en voor het eerst innerlijke balans kon vinden. Ondertussen heeft ze nog verschillende opleidingen gedaan om haar kennis te verdiepen, waaronder een tweede opleiding bij Lara Heimann, physical therapist en oprichter van LYT Yoga®.

 

Ze is ondertussen gecertificeerd LYT® level 1 en level 2 teacher (RYT 500h). De LYT®-methode is een geavanceerde aanpak van yoga die duurzaam, efficiënt en uitdagend is. Het is een evolutie van yoga die de onevenwichtigheden van de moderne levensstijl aanpakt mentaal, fysiek en spiritueel.

 

Sinds 2022 is Jana regelmatig mentor voor de LYT Yoga® level 1 RYT 200h opleiding. Dit betekent dat ze een groep studenten die zich inschreven voor deze opleiding helpt begeleiden gedurende verschillende maanden tijdens het verloop van de training.  Ook geeft Jana regelmatig les op het officiële LYT Yoga® platform Prime als één van slechts een handvol teachers wereldwijd.

Opleidingen

 • Master of Science (Informatica, specialisatie in Databases/Theoretische Informatica), Universiteit Hasselt (2010-2015)
 • Yoga-instructrice, Centrum voor Volwassenenonderwijs (2017-2018)
 • Island Yoga 200h Yoga Teacher Training, Rachel Brathen & Lara Heimann, Yoga Girl® (2018)
 • History of Yoga, Daniel Simpson, Oxford Centre for Hindu Studies (2020)
 • Philosophy of Yoga, Daniel Simpson, Oxford Centre for Hindu Studies (2020)
 • LYT Level 1 (200h) Yoga Teacher Training, Lara Heimann, LYT Yoga® (2020)
 • Honor Yoga’s Roots, Susanna Barkataki, Ignite Yoga & Wellness Institute (2020, audited)
 • LYT Sequencing Lab 101, Kristin Williams, LYT Yoga® (2020)
 • LYT Level 2 (100h) Extremities Module, Lara Heimann, LYT Yoga® (2020)
 • LYT Sequencing Lab 201, Kristin Williams, LYT Yoga® (2020)
 • LYT Sequencing Lab 301, Kristin Williams, LYT Yoga® (2021)
 • LYT Level 2 (100h) Core Module, Lara Heimann, LYT Yoga® (2021)
 • LYT Level 2 (100h) Specialty Module, Lara Heimann, LYT Yoga® (2021)
 • Breath Instructor Course, Michaël Bijker, Yogalap (2021)
 • Fundamentals of Breathwork, Campbell Will, Breath Body Therapy (2022)
 • Exploring the Yoga Sutras, Nick Sutton, Oxford Centre for Hindu Studies (2023)
 • The Yoga of the Hathapradipika, Gitte Poulsen, Oxford Centre for Hindu Studies (2023)
 • Bhagavad Gita, Layne Little, Oxford Centre for Hindu Studies (2023)
 • Myofascial Release for the Legs & Feet, Hips, Neck & Shoulders, Tiffany Cruikshank, Yoga Medicine (2024)