Over de lyt methode

De LYT®-methode is een geavanceerde aanpak van yoga die duurzaam, efficiënt en uitdagend is. Het is een evolutie van yoga die de onevenwichtigheden van de moderne levensstijl aanpakt mentaal, fysiek en spiritueel. De methode werd ontwikkeld door Lara Heimann na jaren werk als physical therapist en yoga teacher. LYT staat dan ook voor Lara’s Yoga Technique.

In Aruba leerden we verschillende yogastijlen kennen, waaronder de LYT Method®. Dit is een vorm van yoga ontwikkeld door physical therapist Lara Heimann. LYT Method® is een krachtige vinyasa yogastijl waar alignment en core-connectie op alle gebieden centraal staat. We ervaarden door Lara’s expertise een enorm krachtige shift in onze eigen practice. We waren alle twee overtuigd dat we onze yogastijl gevonden hadden.

Ylva en lyt

We kiezen voor de LYT Method® omdat deze vorm van yoga een modern jasje over een eeuwenoude practice giet. Vooral op vlak van asana (yogaposes) is LYT Yoga revolutionair. Het brengt meer efficiëntie, bewustzijn, alignment, energie, ademhaling en intelligentie naar ons westers, zittend lichaam. Alle dingen die gebeuren in ons lichaam sijpelen door naar ons hoofd. Dat is exact wat LYT Yoga zo krachtig maakt. We bewegen op de mat zeer bewust en met intentie en dat voelen we in ons mentaal en spiritueel welzijn naast de yogamat.

Aanpasbaarbeid

Vanaf onze geboorte leren we bewegingspatronen aan. Deze patronen veranderen doorheen ons leven afhankelijk van hoe we ons lichaam houden en bewegen. Indien we langzaamaan stabiliteit en mobiliteit verliezen in het lichaam (door bv. veel te zitten) verliezen we de aanpasbaarheid die we ooit hadden. LYT Yoga reset ons lichaam en leert ons nieuwe bewegingspatronen aan door opnieuw stabiliteit en mobiliteit te creëren op plaatsen waar we die nodig hebben.

More core

De connectie met de core (de romp) staat centraal in LYT Yoga. We versterken onze core om zo onze lichaamshouding gemakkelijker in die neutrale (gezondere) positie te brengen. Een slechte lichaamshouding beïnvloedt hoe we (kunnen) bewegen. Mogelijks worden de onderrug, nek, heupen, schouders, … hier de dupe van op termijn. Die core-connectie herstellen helpt ons opnieuw te leren bewegen zonder te compenseren op andere plaatsen in ons lichaam.

Ontwikkelingsstappen

Tijdens de LYT Yoga-les herhalen we de ontwikkelingsfases die we doorlopen als kind om te leren stappen. Het is een patroon dat ons lichaam en brein herkent. Dit helpt om onze bewegingspatronen opnieuw aan te passen of te vernieuwen op latere leeftijd. We beginnen elke les met een reset en starten al liggend op de mat. We wakkeren onze bil- en buikspieren aan en brengen ons bekken terug in een neutrale houding. We maken zo alle spieren en hersenpaden wakker die we nodig hebben om ons lichaam beter te laten bewegen.

Bewust leven

LYT Yoga omarmt alle aspecten van traditionele yogafilosofie en het lichaam krijgt een heel centrale plaats hierbij. We leren opnieuw doelbewuster bewegen en dat trekt zich door naar bewuster stilstaan bij de “beweging” in ons hoofd. LYT Yoga connecteert ons met onze core (kern) op fysiek vlak, dit brengt ons ook dichter bij onze mental kern, onze kernwaarden. We versterken de verbinding tussen ons lichaam, hoofd en ziel en leren bewuster “bewegen” op alle vlakken.

Brengt lichaam & geest samen

LYT Yoga zet het lichaam op een krachtige manier in om het uiteindelijke doel van yoga te bereiken: bewustzijn en eenwording van lichaam, geest en ziel. Yoga beoefenen zorgt voor tal van voordelen voor je stressmanagement, mentale gezondheid, slaapkwaliteit, … Die verbinding tussen lichaam, geest en ziel helpt ons omgaan met de moeilijkere momenten, om minder streng te zijn voor onszelf, om bewuster om te gaan met kleine gelukjes, … Simpel gezegd: yoga geeft ons de kracht om bewust en voldaan te leven.